Як Dragon Capital Томаша Фіали грабує Україну під час війни

На тлі війни повідомлення про те, що компанія «Аква-Еко», що входить до групи Dragon Capital, купила спецдозвіл на розробку та видобуток мінеральної води у Трускавці, пройшло непоміченим. А даремно.

На перший погляд, нічого сенсаційного у купівлі цього дозволу немає – воно куплено на аукціоні, торги проводились через Прозорро. Продажі, начебто все чесно. Але ключове слово тут – «начебто». Тому що держава була цинічно ошукана, як були обдурені й інші претенденти на цей дозвіл.

Схема проста і елементарна, розробники системи Прозорро, як і підозрювали про такий спосіб обману системи, протиставити їй всеодно нічого не могли. Щоб зрозуміти, як це працює, потрібно прочитати не лише заголовок у новинах про купівлю спецдозволу компанією Томаша Фіали, а подивитися, як це відбувалося.

Отже, було оголошено аукціон. У ньому могли взяти участь усі охочі. Правила, начебто, елементарні – хто запропонує більшу ціну, той і отримає спецдозвіл. Але на практиці цей дозвіл одержав не той, хто заплатив більше.

Аукціон із продажу спецдозволу на ділянку в урочищі надр Міське (Міське) з п’ятьма джерелами відбувся 15 липня. Торги стартували зі 164,4 тисяч гривень. Найвищу ціну запропонувала компанія екс-депутата Київради Юрія Вахеля ПП «Еко-Аква-Світ» – 700 тисяч гривень. Але розробляти надра ТОВ «Аква-Еко», що запропонувало втричі менше – 190 тисяч.

Як так сталося? Як мовилося раніше – елементарно. Переможець просто не підписав протокол торгів і втратив право придбати спецдозвіл. Тому право викупити лот перейшло до ТОВ «Аква-Еко», що запропонувало за ділянку надр утричі менше. 4 серпня Держгеонадра та компанія Томаша Фіали уклали договір купівлі-продажу спецдозволу.

Ось так це працює. Дві структури вступають у змову, одна з них дає за предмет торгів ціну, що влаштовує її, інша тут же пропонує ціну, що перевищує всі розумні рамки. Спочатку зрозуміло, що спецдозвіл (у нашому випадку) стільки не коштує. Тому ніхто й не збирається торгуватися далі – хтось вважає, що відбувається безумством, хтось розуміє, що сталося, але нічого зробити не може.

Результат – очевидний. Переможець торгів нічого не платить, право викупити лот переходить до наступного конкурсанту. Чому ми стверджуємо, що «Еко-Аква-Світ» Юрія Вахеля не збиралося платити запропоновані гроші та грало у договірні піддавки з Dragon Capital Томаша Фіали? Причин тут кілька.

Dragon Capital ще у вересні 2021 року придбала компанії, що володіють п’ятьма спецдозволами на видобуток мінеральних вод: ТОВ «Аква-Еко» володіє трьома дійсними спецдозвілами на видобуток мінеральних вод (родовища Яружно-Померецьке, Яружно-Померецьке 1, Померки); ТОВ «Акваріус» купило дозвіл на родовище Північно-Померецьке; ВТУФ «Анна-Г» – на родовище Мражницьке.

16.08.2022

Тому припустити, що Томаш Фіала зацікавлений і в шостому джерелі, не було надзавданням. І все це розуміли, як розуміли і те, що у разі чесного та прозорого аукціону він змушений буде за нього заплатити чималі гроші.

Але на будь-який болт з лівим різьбленням є своя гайка. Знайшлася вона і тут у вигляді фірми Юрія Вахеля. Схему ми описали.

16.08.2022

Щодо самого Юрія Вахеля, то це теж дуже цікава персона. Він – колишній депутат Київради від «Самопомочі», уродженець Львова, юрист:

16.08.2022

Щоправда, незрозуміло, що саме він робив депутатом Київради – з 87 засідань Вахель пропустив 82. Але справа минула, тому заглиблюватися не будемо.

Куди цікавіша дружина Юрія Вахеля, Надія Йосипівна Рідзак. Яка, крім того, що заробляє набагато більше за свого чоловіка і є офіційним мільйонером, виводить нас на можливі причини дивної перемоги Dragon Capital у торгах за джерело.

Справа в тому, що Надія Рідзак – двоюрідна сестра колишнього голови Львівської обласної державної адміністрації Миколи Кмітя. Який теж є учасником «Самопомочі» і теж не чужий видобутку мінеральних вод із надр заходу України.

До того, як очолити Львівську область, Микола Кміть був президентом IDS Group, яка контролює виробництво «Моршинської», «Миргородської» та «Трускавецької» мінеральних вод, а також імпорт в Україну грузинської «Боржомі». І саме кандидатура Кмітя розглядається Dragon Capital як новий глава «Трускавецької».

А в 2021 році Dragon Capital купило 100% акцій компанії «Аква-Еко», яка виробляє та продає мінеральну воду під брендом «Трускавецька». Як повідомив Forbes, актив купили у міжнародної групи компаній IDS Borjomi International. Forbes оцінило цю операцію у $3–5 млн.

Тієї самої «Аква-Еко», яка і отримала право на видобуток мінералки в результаті дивного конкурсу. Зараз її бенефіціаром є Томаш Фіала, а засновником – кіпрський офшор:

16.08.2022

Сама ж «Аква-Еко» знаходиться у списку міжнародних санкцій і має вкрай скандальну репутацію, як і Dragon Capital Томаша Фіали, який ними володіє:

16.08.2022

Схеми цього «інвестора» чеського походження потребує окремого дослідження, але вони досить каламутні і мало чим відрізняються від описаної вище.

Звичайно, деталі різні - не слід розуміти сказане буквально. Але ріднить їх одне – схематоз, за допомогою якого чех нахабно грабує Україну. А належить йому, згідно з даними реєстрів, 160 різноманітних компаній:

16.08.2022

Один перелік назв займе кілька сторінок, а дослідження переплюне повне зібрання творів класиків марксизму-ленінізму. І всі вони – фігуранти тих самих списків санкцій, а їх сліди заховані в різномастих офшорах.

І кожна замазана у різноманітних схемах, за допомогою яких Томаш Фіала нахабно грабує Україну.